info@letsmoveafrica.nl  |  +31 6 2364 3820

De vlucht naar het 'paradijs' Europa
11-06-2015

Gisteren heb ik (Maartje) in Nederland gesproken met een 21 jarige Gambiaan, die vorig jaar mei door zijn ouders de deur uit gestuurd werd, met een zak geld en met de boodschap om naar 'het beloofde land' Europa te gaan en geld te verdienen voor de familie. Natuurlijk horen we deze verhalen vaak. Natuurlijk vinden we de beelden die we op het nieuws zien van de zinkende boten in de Middellandse zee verschrikkelijk. En natuurlijk horen we van vele Gambiaanse jongeren de wens om hetzelfde te doen en proberen we hen vervolgens hiervan te weerhouden.

Maar om te spreken met iemand die deze barre tocht echt doorstaan heeft, komt echt nog veel harder binnen... Hij vertelde me over de onmenselijke manier waarop hij door diverse Afrikaanse landen gereisd heeft, over wat hij onderweg moest doen om geld te verdienen en niet opgepakt te worden, over de puur op geld gerichte instelling van de bootregelaars zonder zich ook maar een seconde te bekommeren over de veiligheid van de vluchtelingen. Ook vertelde hij over de honderden mensen die hij onderweg heeft zien sterven, over hele boten die hij zag zinken, over mensen bij hem op de boot die stierven door uitdroging en vervolgens gewoon overboord gegooid werden.

Nu is hij ongeveer driekwart jaar in Europa. Hij heeft eerst zes maanden in Italië illegaal gewerkt, is toen naar een vriend in Nederland gereisd en zal binnenkort naar Duitsland vluchten, om zich daar aan te gaan geven met de hoop dat hij hulp zal krijgen. Op de vraag of hij Gambia mist, zegt hij volmondig ja. Hij zou het liefst meteen terug gaan. Op de vraag of Europa inderdaad een paradijs is, zegt hij volmondig nee. Op de vraag of hij andere Gambianen adviseert om hetzelfde te doen, zegt hij ook volmondig nee. Op de vraag waarom hij niet gewoon terug gaat naar huis, zegt hij dat zijn familie verwacht dat hij geld voor ze zal verdienen en dat hij dus niet terug kan. Een paar dagen geleden belde zijn zus nog. Ze informeerde niet naar hoe het met hem ging; ze vroeg alleen of hij al geld verdiend had.

Heftig...

Wie zijn wij?

Let's Move Africa verbindt Afrikaanse projecten die graag vrijwilligers ontvangen met mensen die graag vrijwilligerswerk in Afrika willen doen. Wij kunnen jou dus helpen jouw periode als vrijwilliger in Afrika te plannen. Lees meer!


Stage 

Ook een buitenlandstage vanuit je opleiding is mogelijk via Let's Move Africa! Lees bij onze informatie over stage hoe dit in z'n werk gaat.


Stichting Muses

samenwerkingspartner stichting musesAl onze vrijwilligers en stagiaires volgen een voorbereidingtrainingsdag en terugkomtrainingsdag bij Stichting Muses. Benieuwd?


Uitgelicht: Inge gaat naar Gambia!

Inge van Kemenade gaat van 8 februari t/m 8 mei 2017 stage lopen vanuit Hogeschool de Kempel (Pabo) in Gambia, bij de Faraba Banta Basic Cycle School. Haar stage zal gefocust zijn op bewegend leren. De opbrengst van de kerstactie van afgelopen december op Hogeschool de Kempel mag zij meenemen naar Gambia om daar te besteden aan haar stage. Check haar filmpje. Super, hè! 

 

 

Informatiebijeenkomst over vrijwilligerswerk in Afrika

Ontmoet ons en word enthousiast!

Lees meer...

L e t ' s   g o   t o   A f r i c a          |           E x p l o r e   A f r i c a          |          L e t ' s   m o v e   A f r i c a   f o r w a r d   t o g e t h e r !

 

© 2013-2024 Let's move Africa
Alle rechten voorbehouden