info@letsmoveafrica.nl  |  +31 6 2364 3820

 

Kritiek op vrijwilligerswerkKritiek op vrijwilligerswerk 
18-11-2014

Gisteren verscheen er in het NRC een artikel over een video die gemaakt is door een Noorse student, waarin vrijwilligers in Afrika op de hak genomen worden. In meerdere media werd er de afgelopen tijd aandacht besteed aan het zogenaamde "vrijwilligerstoerisme". Steeds vaker gaan jonge vrijwilligers naar Afrika om er een periode te helpen. Het doel van deze vrijwilligers verschilt nogal; sommigen gaan er echt heen om in samenwerking met het project een bijdrage te leveren; anderen gaan er vooral voor zichzelf heen, op zoek naar avontuur en een nieuwe ervaring. Deze laatste groep brengt meestal weinig goeds. Zoals de meeste critici zijn ook wij het hier niet mee eens.

Het is echter te kort door de bocht om te concluderen dat het beter zou zijn als er geen vrijwilligers meer naar Afrika, of naar andere ontwikkelingslanden, gaan. Volgens ons levert vrijwilligerswerk wel degelijk een belangrijke bijdrage. Het is vooral belangrijk om kritisch te zijn in welke vrijwilligers we naar Afrika laten gaan. Sommige organisaties hebben als grootste doelstelling zoveel mogelijk vrijwilligers naar Afrika te laten gaan, omdat dit hen het meest oplevert. Er zijn echter ook organisaties, zoals Let's Move Africa, die als doel hebben om vrijwilligers effectief en doelgericht in te zetten, zodat de hulp die zij bieden wel betekenisvol en waardevol is. Hiermee worden de projecten wél geholpen! 

Wij denken dat de oplossing van het eerdergenoemde "vrijwilligerstoerisme" begint bij de persoon die vrijwilligerswerk wil gaan doen; denk eens goed na waarom je dit eigenlijk wilt. Als je er dan achter komt dat het je vooral gaat om allerlei zaken, waaraan het bieden van structurele hulp aan de lokale bevolking ondergeschikt is, is het misschien beter dat je een andere manier zoekt om je doel te behalen. Daarnaast zou het goed zijn als organisaties die vrijwilligersreizen aanbieden, actiever aan de slag gaan met het screenen van potentiële vrijwilligers, zodat ook echt de juiste mensen naar Afrika vertrekken. Dan maken we samen wel degelijk een verschil!

 

 

Wie zijn wij?

Let's Move Africa verbindt Afrikaanse projecten die graag vrijwilligers ontvangen met mensen die graag vrijwilligerswerk in Afrika willen doen. Wij kunnen jou dus helpen jouw periode als vrijwilliger in Afrika te plannen. Lees meer!


Stage 

Ook een buitenlandstage vanuit je opleiding is mogelijk via Let's Move Africa! Lees bij onze informatie over stage hoe dit in z'n werk gaat.


Stichting Muses

samenwerkingspartner stichting musesAl onze vrijwilligers en stagiaires volgen een voorbereidingtrainingsdag en terugkomtrainingsdag bij Stichting Muses. Benieuwd?


Uitgelicht: Inge gaat naar Gambia!

Inge van Kemenade gaat van 8 februari t/m 8 mei 2017 stage lopen vanuit Hogeschool de Kempel (Pabo) in Gambia, bij de Faraba Banta Basic Cycle School. Haar stage zal gefocust zijn op bewegend leren. De opbrengst van de kerstactie van afgelopen december op Hogeschool de Kempel mag zij meenemen naar Gambia om daar te besteden aan haar stage. Check haar filmpje. Super, hè! 

 

 

Informatiebijeenkomst over vrijwilligerswerk in Afrika

Ontmoet ons en word enthousiast!

Lees meer...

L e t ' s   g o   t o   A f r i c a          |           E x p l o r e   A f r i c a          |          L e t ' s   m o v e   A f r i c a   f o r w a r d   t o g e t h e r !

 

© 2013-2024 Let's move Africa
Alle rechten voorbehouden